вторник, 12 март 2013 г.

Индия - какво знаем за Гоа

Индия - тази страна, която винаги ще остане непозната, просто защото има толкова много за опознаване, откриване и разбиране.  В тази статия ще научите повече за Гоа - най-малкият щат, но и най-популярен като туристическа дестинация. Но каквато и дестинация да изберете за своята екскурзия до Индия, просто няма как да сбъркате.

Гоа е най-малкият от 28-те индийски щата, но и най-популярната туристическа дестинация. Гоа е разположен в юго-западната част на Индия, с дълга крайбрежна ивица на Арабско море. Бивша португалска колония, на което се дължи силното португалско и в частност силното католическо влияние в тази част на Индия. Населението на щата е 1,4 млн души.
Гоа предлага много възможности за самостоятелен и организиран отдих. Цялото крайбрежие представлява един голям плаж.
Може да вземете рикша и да се разходите по брега, разглеждайки местните забележителности, да се изкъпете, където ви хареса. Има всякакви водни развлечения: лодки, скутери, парашут, дайвинг.
Гоа е разположена върху седем реки, плавателни през цялата година. Щатът е богат на природни забележителности: острови, водопади, джунгли, езера, плантации с подправки. Благодарение на Гоа се е появил младежкия музикален стил гоа – транс. Ако обичате да танцувате, ще бъдете поразени от денс партитата по плажовете, където на залез слънце се събират стотици и хиляди любители на музиката от цял свят, за да се насладят на залязващото слънце, общуването, океана и музиката.
В административно отношение Гоа се дели на два района – Северна и Южна Гоа, със столица — град Панаджи и главен търговски център – град Маргао.

СЕВЕРНА ГОА

Северна Гоа е сравнително евтин, шумен, демократичен и най-развит от туристическа гледна точка район. Плажовете на север са популярни сред туристи с различно ниво доходи, но предимно тук пристигат младежи, които се задоволяват със скромно настаняване и много обичат весел и наситен нощен живот. Именно тук се провеждат интернационалните фестивали на транс музиката. Северна Гоа е известна и с обилието на ресторанти с прекрасна кухня от морски дарове. Интересни места, които можете да посетите:
  • Арамбол (Arambol) - най-спокойното място, с безкрайни диви плажове
  • Мапуса (Mapusa) е популярно място, разположено близо до крайбрежието и известно като най-важен търговски център на Северна Гоа. През почивните дни тук се провеждат панаири, по празниците - фестивали и карнавали
  • Анжуна (Anjuna) – легендарно място за Гоа, известно с битпазара, провеждан в сряда. Тук може да намерите всичко от индийски сувенири до транс музика
  • Джус – център в Чапора – тук се събират хора от целия щат да изпият чаша сок. Вечерта в Чапора се стичат тълпи. В многобройните барове на улицата до Джус-Центъра свири гоа-транс, хората пият сок, общуват, возят се на мотори, танцуват
  • Бага (Baga) - с многобройни ресторанти, кафенета, малки хотелчета. Предлагат се мотори под наем
  • Вагатор (Vagator) – отлично място за тези, които са дошли в Гоа заради клубния живот, всички поклонници на транса се настаняват именно тук.
В Централна Гоа се намира столицата на щата Панаджи (Panaji). Това е най-големият и най-населеният (95 хил. Души) град в Гоа. Панаджи е търговски, образователен, културен център на щата.
Гордостта на жителите на Гоа е културния център Академия Кала (The Kala Academy), както и местните театрални комплекси. Официално градът става столица през 1843 г. Всяка година в Панаджи се провежда карнавал, предшестващ католическия Велик Пост.
Забележителности на Панаджи – Църквата на непорочното зачатие, Дворецът Идалсао, Статуята на Абат Фариа, Институт на Браганза, Централната Библиотека, Площада на Свободата, хълма Алтинио, квартала Фонтаниас, квартала Сан Томе, храма Махалакшми, храма Марути (Ханумана).

Плажове в Северна Гоа:

Бага (Baga) – плажът е разположен на 10 км западно от град Мапуса и представлява продължение на плажа Калангут. Плажът е известен сред туристите с екзотичната си природа, отлични ресторанти, предлагащи местна кухня, бурен нощен живот, водни спортове. Недалеч от плажа в морето се влива река Бага.
Калангут (Calangute) – плажът се намира на 16 км от столицата на щата – Панаджи и е най-известният и посещаван плаж заради дългата си плажна ивица и екзотични палми, многобройни заведения и магазинчета по крайбрежието.
Кандолим (Candolim) – плажът се намира на 14 км северно от столицата Панаджи и е идеално място за всички, които търсят спокойствие далече от претъпканите плажове. На плажа могат да се практикуват различни водни спортове като водни ски, уинд сърфинг, параглайдинг, парасейлинг, риболов.

ЮЖНА ГОА

Южна Гоа доста се различава от северната част на щата. Южното крайбрежие е по-разнообразно и живописно, тук преобладава тропическата флора и фауна.
Южна Гоа е известна с невероятно красивите си плажове от снежнобял пясък. Най-живописен е плажът Палола, наречен от местните жители „райски плаж”. По цялото крайбрежие растат палмови гори, ухаещи цветя, а водата е по-прозрачна отколкото в Северна Гоа.
    Южната част на щата е и по-малко населена. Тази част се смята за по- престижна - тук са построени едни от най-скъпите хотели на щата. Интересни места, които можета да посетите:
  • Маргао (Margao) – административна столица и търговски център на Южна Гоа. През 1675 г. тук е построена църквата на Светия Дух, която и до днес си остава една от най-величествените църкви на Гоа.
  • От параклиса Монте може да се насладите на гледката на града. Интересни са пещерите Пандава, намиращи се в Агуем Алто. На юг от плажа Бетул и чак до границата на щата са разположени незасегнати от цивилизацията места.
  • В най-южната част от щата се намира най-големият резерват в Гоа – Котигао (Cotigao).
Южна Гоа е най-доброто място за тези, които искат да избягат от суетата, да прекарат отпуската в спокойствие и тишина, да се слеят с природата далеч от шумни дискотеки и компании. Южна Гоа е за Вас, любители на тихата почивка на плажа и на луксозни хотели.

Плажове в Южна Гоа:

Варка (Varca) – плажът се намира на 2 км от Бенаулим и впечатлява с мекия си пясък, чистото море, екзотичните кокосови палми. Идеален е за всички, търсещи спокойствие и истински релакс. По крайбрежието има много заведения, предлагащи традиционна Гоанска храна и морски деликатеси.
Кавелосим (Cavelossim) – плажът е един от най-известните плажове в Индия, по дължината, на който има много морски курорти и луксозни хотели. Атракции, предлагани на плажа – круизи по река Сал, която се влива наблизо, круизи за наблюдение на делфини, местна Гоанска кухня.
Беталбатим (Betalbatim) – малък, спокоен и живописен плаж, разположен на 8 км от търговския център Маргао, известен още като Плажа на залезите, заради красивите залези, които могат да се наблюдават тук.
Аросим и Уторда (Arrossim & Uttorda) – разположени са на юг от Велсао, много красиви, тихи, широки и живописни плажове.
Мобор (Mobor) – малък, живописен плаж, заобиколен от кокосови и палмови дървета и разположен южно от плажовете Колва и Кавелосим, идеален за спокойна почивка.

Полезна Информация за Индия:

  • Климат - климатът в Гоа се отличава с три сезона през годината - горещ и много сух сезон от Март до Април-Май, с температури достигащи 45 градуса. От Май до Септември е сезонът на мусонните дъждове – с високи температури и висока влажност. Най-подходящият сезон за посещение е зимният от Ноември до Март – тогава температурите достигат макс. 33 градуса, а влажността е по-ниска.
  • Валута – официална парична единица е Индийската рупия – 1 рупия = 0.0287 лв.
  • Часово време – +3,5 ч. спрямо българското часово време.
  • Език – официални езици са хинди и английски. В страната се използват още 17 официални езика и 700 местни диалекта.
  • Религия – 83% от населението изповядват индуизъм, 12% - ислям, както и будизъм, сикхизъм и др.
  • Кухня – Индийската кухня е една от най-древните и популярни по цял свят. Основните ястия са съставени от различни зеленчуци, риба, ориз, млечни продукти – в основата им е вегетарианството, тъй като по-голяма част от индийците не ядат месо.
  • Шопинг – Индия е световно известна с изделията си от сребро и бронз, сувенири от сандалово дърво, копринени шалове, индийски чай, изделия от кашмир, къри.
  • Карта на щата Гоа:

1 коментар:

  1. От години си мечтая да посетя този Бага, плажът който е разположен на 10 км западно от град Мапуса и представлява продължение на плажа Калангут. Плажът е известен сред туристите с екзотичната си природа, отлични ресторанти, предлагащи местна кухня, бурен нощен живот, водни спортове. Недалеч от плажа в морето се влива река Бага.На кратко казано един млък сън, да гледаш изгрева и залеза е уникално чувство да подобно място.

    ОтговорИзтриване