четвъртък, 24 януари 2013 г.

Открий и заобичай...Крит

Ако все още не сте посетили остров Крит, може би точно предстоящото лято е времето да го направите и да откриете очарованието на този остров. Ако грабне сърцето Ви, не се тревожете. Елате пак следващото лято и то отново ще ви посрещне с топлото галещо слънце, със звука на критската струна, аромата на жасмин, резен диня и  с чаша изстудена ракия.







Крит е остров с над 1000 км плажна ивица, осеяна с многобройни пещери, заливи, и полуострови, редуващи се със пясъчни плажове, измивани от водите на Средиземно море. Крит е много популярна дестинация не само заради изящните си плажове. Острова има световно историческо означение като дома на Минойската цивилизация, представяна от археологическите открития в Кносос, Фестос и Гортис, посещавани от десетки хиляди туристи всяка година.
Но на територията си от8 000 кв.км има още много съкровища, чакащи да бъдат открити от приключенски настроените пътуващи.
За да се насладите докрай на своята почивка на този магически остров, ви подготвихме списък с някои от най-интересните и странни неща, които може да ви направят впечатление (добро или лошо) по време на престоя ви там, или да направят почивката ви още по-хубава (храна, напитки и др.)
Дупки по пътните знаци – не е тайна, че повечето местни имат оръжия, а въпросните знаци за лесна мишена.  Повечето стрелят по време на сватби и празненства.
Църкви (еклисис). Големите църкви са в градовете, но многото малки параклисчета са навсякъде. Обикновено са бели, ще ги наметите на плажа, в планините, в заливи и в пещери. Местните са много религиозни и ги строят за да засвидителстват своята признателност и благодарност към Бог.
Еродас или диктамос е гръцката дума за билката росен. Преди е била рядка, защото е растяла по скалисти райони в планините. Днес е култивирана и е много лесна за намиране. Легендата разказва че думата еродас, кяото всъщност е същата като еротас, е дадена на това растение, защото ако мъж рискувал да го откъсне от скали и да рискува живота си, значи е дълбоко влюбен в изгората си.
Прясна риба. Прясната риба в Крит вече е рядка и доста скъпа. Най-често в ресторантите ще намерите червен милет, морски шаран, червена риба, риба меч, риба тон. Октопод, скариди, сепии и миди също се намират лесно и са много вкусни. Голямата атерина е много вкусна и евтина, но вкусът и честоне се харесва и се определя като „миризлив” от хора, които не са свикнали със средиземноморската риба. Скаридите са страхотни. Опитайте ги сварени или като „саганаки”, със домати и сирене фета.
Газоза, критския Спрайт. Все още се произвежда от малки фирми на острова. Можете да си го поръчате в кафене във всяко селище.
Билки. Ако трябва да опишем Крит с 5 думи, това са слънце, море, планини, градински чай и мащерка. Последните две можете да срещнете навсякъе по острова, а въздуха е наситен със специфичния им аромат.

Мед. Многото билки допринасят и за производството на страхотен мед. Можете да купите мед във магазините и супермаркетите. Все пак за да се доберете до най-добрите произведства ще ви трябва местен прияте, който да ви свърже със самите пчелари.

Гръцка салата. Гърците я наричат хориатики. Много е вкусна, съставена от пресни доматик, сирене, краставици и маслини.
Кафенета. Много важна част от социалния живот в Гърция и на остров Крит. Традиционните кафенета, които били само за мъже вече са рядкост.
Агнешко – най-вкусното месо, което можете да опитате в крит. Ако се случи да сте в таверна в планинско гардче, питайте за „питакя”.  Ммм вкусно !

Паксимади – традиционния начин, по който кританлии запазват хляба за дълго време. Това еизсушен твърд хляб, който става мек след поръсване с вода. Можете да го намерите в различни форми, размери и направени от пшеница или ечемик, със или без мая. Добавете и малко зехтин и настърган домат, риган, сирене фета и ще получите познатия като аперитив „дакос”  в Ираклион, а в Ретимно и Ханя като „кукувая”.
Раки (ракия). – Това е алкохолната напитка, с която местните са известни и произвеждат сами. Позната е също под иметоцикудхя”.  За кританлии ракията е това, което е узото за останалите гърци.
Сарики. Това е традиционната шапка на мъжете в Крит. Това е черен плат, увит няколко пъти около главата на мъжа.
Свети Якинтос. Критския светец на любовта. Празнува се тържествени в Аногя всяка година през юли.
Янис и Йоргос – двете най-често срещани мъжки имена. При жените най-често се среща Мария.

Източник:explorecrete.com

2 коментара:

  1. Za nykolko minuti byhme na ostrov Krit.Blagodarim za dobrata informazia.Pavlina Todorova.Stoian Todorov Bakalov

    ОтговорИзтриване
  2. Mnogo e hubav tozi ostrov, zaslujava si da se vidi, strahotno mqsto za po4ivka. I.Grancharova

    ОтговорИзтриване