неделя, 25 ноември 2012 г.

Малта – островът на тамплиерите или място, свидетел на бурна история и богата култура

С история, датираща от преди повече от 7 000 години, не по-малко от 9 обекта в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, храмове, по-стари от египетските пирамиди, богат фолклор и уникална етническа смесица, не е никакво чудо, че Малта притежава толкова сложна и преплетена културна среда.




Много народи, от финикийци до британци, римляни, гърци, испанци, араби или французи, са оставили своите дълбоки следи по тази земя, но тя не е загубила своята идентичност и уникалност. Въпреки всичко това тя се превърнала в популярна туристическа дестинация, където изключително богатата култура и история се съчетават със средиземноморския дух.

Република Малта е архипелаг в централно Средиземно море, някъде между Сицилия и Тунис. Тя е една от най-малките държави в света, като само три от островите в архипелага са населени – Малта, Гозо и Комино.

Страхотен начин да се научи повече за историята и културата на Малта е посещение на музеи и арт галерии. В тях могат да се видят реликви от бурната история на страната, показващи на посетителите поглед към ранния живот на местните хора. Някои от най-важните са Националния Археологически Музей във Валета, Националния Музей за изящни изкуства, Музея на военното изкуство, Музея на мореплаването и Националния военен музей, който се концентрира върху двете световни войни. Друг изключителен културен обект се намира на остров Гозо – Музея на фолклора, който представя по отличен начин занаятите на местните хора.


За да навлезем дори по-дълбоко в чудесната малтийска култура ви предлагаме да посетите и известния Театър Маноел във Валета. Той е третият най-стар театър в Европа и е домакин на много концерти, опери и драми. Кулминацията, разбира се, е популярната Коледна пантомима, провеждана през зимата.

Динамичният културен живот на Малта със сигурност заслужава признание и това най-вероятно ще се случи през 2018, когато Валета ще бъде Европейска столица на културата.

Малта олицетворява възхитителен микс от култури и традиции, особено със своите весели фести, но също и със своите изящни изкуства като ръчно изработени бижута, вълнени изделия и сребърни и стъклени творения.

Фестите са религиозни празници, отбелязвани с фанфари във всеки град в страната и са важна част от малтийската култура. Провеждат се през цялата година, но достигат връх през Юли и Август. По време на фестите местните почитат своите светци като осветяват града си, украсяват църквите и маршируват по улиците. Въпреки религиозните церемонии, фестите се провеждат като своеобразни фестивали с внушаващи зари, цветни паради и вкусна храна.

Със своите музеи, археологически чудеса, вълнуващи места и неувяхващи традиции, Малта е страхотно културно преживяване по всяко време на годината. Още в началото на годината в много градове в Малта се провежда карнавал, който представлява възхитителен микс от цветове и костюми. През 2014 година ще се проведе в периода 28 февруари - 04 Март. През лятото туристите могат да комбинират разглеждането на забележителности с фести, фестивали и занимания на плажа. Още по-празнична Малта ще бъде за посрещането на Нова Година, като за целта можете да се възползвате от офертите на Туристическа агенция Солвекс.

Все пак най-колоритното и вълнуващо събитие в малтийския календар е Великден и туристите посетили Малта по време на Великден имат шанса да изживеят културата на Малта в нейните висоти.

Статията е преводен материал. Оригиналът е достъпен на http://travelaway.me/malta-a-sophisticated-cultural-destination/
 

1 коментар:

  1. На скоро чух за тези фести, и до преди това няма представа какво точно са, а именно религиозни празници, отбелязвани с фанфари във всеки град в страната и са важна част от малтийската култура. Хубаво е да знае това преди да тръгнем към тази страна.Провеждат се през цялата година, но достигат връх през Юли и Август. Ще бъде доста забавно да видим как на фестите местните почитат своите светци като осветяват града си, украсяват църквите и маршируват по улиците. Въпреки религиозните церемонии, фестите се провеждат като своеобразни фестивали с внушаващи зари, цветни паради и вкусна храна.Благодаря за тази информация която ни дадохте в статията ще ми бъде от голяма полза.

    ОтговорИзтриване