сряда, 15 януари 2014 г.

Как да пътуваме удобно ? Прочетете, преди да тръгнете на път !



Пътуването е може би най-вълнуващото нещо, което можем да правим на Земята ( а защо не скоро и в открития космос J ).  Но за да си гарантираме, че ще избегнем недоразумения и бъркотии, които да объркат почивката ни, е добре да спазваме някои „неписани” (досега J ) правила:




1. Опаковайте добре !
За някои това е приятно занимание, за други досада – каквото и да е целта на опаковането е една – да съберем краен брой  най-необходими вещи в ограничено пространство (икономистите дори учат за това години в университета – как да да използват ефективно ограничените ресурси J )
С цел да избегнем гънки и ръбове по дрехите например може да ги „навиваме” – по този начин заемат по-малко място и ни спестяват необходимостта от повторно гладене !


2. Пригответе си валута !
Бъдете умни и си пригответе достатъчно валута.  Ако ви се наложи да сменяте пари на летище например, със сигурност това ще бъде на курс, различен от този в банките и ще платите солена комисионна.

3. С помощта на белачка за картофи или краставици си „изрежете” тънки ивици сапун. Така няма да ви се наложи да мъкнете със себе си размачкани и меки парчета сапун, които на всичкото отгоре трябва да опаковате, за да не се разлеят из багажа ви.

4. По време на престоя ви в хотел, дръжте батериите на вашите устройства в хладилника или мини бара. Доказано е, че батериите запазват 90% от пълния со потенциал, ако се съхраняват на студено. Все пак с алкалните батерии няма да имате такъв успех J

5. Маркирайте багажа си като чуплив !
Да, правилно чухте ! Колкото по-чуплив е багажа ви (или поне по знаците по него ! ), толкова по-добре ! Със сигурност служителите по летищата ще се отнесат по-внимателния с вашия сак/куфар, и е твърде вероятно да е сред първите, които ще се появят на лентата, където всички чакат своя си багаж.

6. Бъдете икономични и пестеливи
Сайтове като Momondo и Skyscanner са много удобни за следене цените на полетите и за бърза онлайн резервация на най-добрите цени на пазара. Същото се отнася и за booking и holidaycheck. В много случаи обаче на тези места ще получите само бързо онлайн облужване. Съветваме ви да се обръщате към доказани туроператори за организирани пътувания – те имат опит в обслужването на клиенти – тогава можете да се наслаждавате докрай на вашето пътуване, а всичко друго – като трансфери от и до летище, допълнителни екскурзии,  туристическа застраховка и др.  ще бъде направено за вас от опитни специалисти.


7. Когато летите с нискотарифни авиокомпании, помнете основно едно основно правило – безплатен обяд няма., съответно имайте едно на ум за ниската цена на полета. Тези нискотарифни компании постигат тази ниска цена, като от нея са извафдени възмжно най-много услуги – багаж над ръчния,  чекиране на гише,  летищни такси, и какво ли още не. Твърде вероятно е когато се появите на летището с багаж над нормата да се налага да заплатите такава глоба, че по-евтино щеше да ви излезе полет с „редовна” авиокомпания. За да се предпазите от подобни неприятности,  прочетете предварително условията при закупуването на билет и разбира се установете точното тегло на багажа ви.

8. Слезте от утъпканата пътека ! Много места по света са станали жертва на глобализацията и комерсиализацията. Най-посещаваните от туристи места са завладени от китайски ресторанти, арабски дюнери, ирландски пъбове и прочие. От това много страдат местните хора с техните бит и култура. Ако наистина искате да опознаете чужда страна, слезте от утъпката шътека и посетете някое малко градче, селце, където можете да посетите автентично кафе или кръчма, традиционен пазар със стоки на местните хора, погостувайте на някое семейство.



Няма коментари:

Публикуване на коментар